Składniki Nasturcja – marzenie ogrodnika

Nasturcja – marzenie ogrodnika

04/11/17 06:05:48 (6 komentarze)

przez: Dr. Chandra Shekhar Gupta


Nasturcje są jednymi z ulubionych kwiatów ogrodników, z powodu łatwości uprawy, wszechstronności i smaku, a także, oczywiście, z powodu piękna. Te małe cuda wymagają bardzo niewielkiej uwagi, by rozkwitnąć w ogrodzie.

 

Nazwa systematycznaTropaeolum majus L.
Rodzinanasturcjowate
Nazwy pospolite – nasturcja, nasturtium (angielska), rzeżucha indiańska, Pohe haole (hawajska), Capucine

 

Nazwa "Tropaeolum" pochodzi od greckiego słowa tropaion, które oznacza „trofeum”. Wierzy się, że Tropaeolum wyrosło z krwi rozlanej przez trojańskiego wojownika. Okrągły liść był jego tarczą, a kwiat hełmem. Angielska nazwa pospolita “nasturcja” pochodzi od nasus tortus (“zmarszczony nos”), która została nadana z powodu jej ostrego zapachu.

Zwyczajowa nazwa nasturcja może być myląca, ponieważ może odnosić się do rukwi o nazwie systematycznej Nasturtium, z rodziny kapustowatych. W zasadzie roślina otrzymała swoją zbliżoną nazwę, ponieważ produkuje olejek podobny do tego otrzymywanego przez rukiew. Obie rośliny nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, jako że Tropaeolum majus należy do rodziny nasturcjowatych, która zawiera kilka cennych, lecz także kilka całkiem pospolitych roślin ogrodowych.

Pochodzenie

Tropaeolum majus pochodzi z Peru, gdzie rośnie na wysokości nawet 3000m n.p.m. Została zaaklimatyzowana w różnych częściach świata – południowo-wschodniej Europie, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, na Hawajach, w Nowej Zelandii, Australii, a także południowej oraz północnej Afryce.

Środowisko naturalne

Roślina ta rośnie najczęściej w cieplejszych częściach nizin, a szczególnie w regionach przybrzeżnych. W Nowej Zelandii pokrywa ona obecnie większość Wyspy Południowej. Rośnie zazwyczaj w zaniedbanych miejscach, szczególnie obok ogrodów oraz wysypisk, na nieużytkach, przy brzegach rzek lub na poboczach, skrubach, polach ziół, bagnach oraz przy strumieniach.

Historia

Od czasów starożytnych roślina ta była powszechnie używana jako przyprawa kuchenna, a w rejon śródziemnomorski została przywieziona przez konkwistadorów w XVI wieku. Rdzenni mieszkańcy Peru używali suszonych liści jako herbaty - remedium na kaszel, grypę oraz przeziębienie, a także na bóle związane z infekcjami układu oddechowego. Nasturcja jest bogata w witaminę C, więc jest całkiem skutecznym naturalnym środkiem przeciwzapalnym oraz antybiotykiem używanym zazwyczaj w leczeniu mniejszych rozcięć, zadrapań oraz siniaków. Nazwana „rzeżuchą indiańską” przez angielskich zielarzy z powodu jej pochodzenia, Tropaeolum majus zdobyła swoje miejsce w zachodnioeuropejskiej kuchni, nadając pikantny smak sałatkom oraz będąc używana w ostrych i balsamicznych sosach. Istnieje nawet sławny dip nasturcjowy. W czasach II Wojny Światowej, jej ostrych nasion używano jako zamiennika pieprzu.

Olejek eteryczny oraz nuty

Lotny olejek Tropaeolum majus zawiera glukozynolany, siarkowe glikozydy, antybiotyk (tromalyte), glukozynolany benzylu, glucosanol oraz glukotropaeolinę. Roślina zawiera także flawonoidy, witaminę C, jodki, kwasy spilantolic i szczawiowy oraz mirosin (enzymy). Pieprzny smak nasturcji spowodowany jest związkami chemicznymi glukozynolanu, które obecne są także w olejku gorczycowym. Aromat liści, łodyg oraz kwiatów jest ostry.

Nasturcja użyta została w Bazar Christian Lacroix z roku 2002, Eau de Patou Jean Patou z roku 1976, Paris Yves Saint Laurent z roku 1983.

Botanika

Tropaeolum majus jest jednoroczną rośliną o nagich liściach, pokazującą czasami zachowanie wieloletnie, z łodygami rozciągającymi się nawet na 10 metrów lub pnącymi się do wysokości 2 metrów. Liście rośliny są proste, posiadają długie ogonki, czasami nawet do 30cm długości. Kwiaty są zazwyczaj pojedyncze, ale występują czasem po 2-3 razem, mając stosunkowo nieregularną koronę, zazwyczaj żółtą lub pomarańczową. Pręciki są żółte do czerwonawego, posiadając ten sam kolor co korona. Kwiaty są delikatnie pachnące i bardzo okazałe. Owoce są suche oraz posiadają rozłupki o dwóch spłaszczonych stronach, a trzeciej (lub grzbietowej) zaokrąglonej i o rozwarto-żebrowanej powierzchni. Roślina bardzo wyróżnia się wyglądem i trudno pomylić ją z innymi gatunkami. Hodowcy nasturcji wskazują różnice przede wszystkim w kolorze kwiatów oraz liczbie płatków.

Wykorzystanie

Liście nasturcji jada się w sałatkach, niedojrzałe nasiona oraz pączki kwiatowe są marynowane oraz podawane jako zamiennik kaparów.

Problemy z krostami? Można je złagodzić i wyleczyć, używając zgniecionych płatków nasturcji na miejsca problematyczne. Można także użyć rozgniecionych liści oraz kwiatów w kremie na bazie wody, by ukoić popękane pięty.


Autor: Dr. Chandra Shekhar Gupta (cshekhar)

 
Red. polska: silicarous
 



 

 

 



Poprzedni Składniki Następny


Advertisement

LadyPilot
LadyPilot

Uwielbiam nasturcję - i zahodować (sama rośnie), i pooglądać (śliczne, energetyczne kolory), i schrupać - smakuje jak szlachetna rzodkiewka!!!:D Wielofunkcyjny, piękny kwiatek:D

Apr
12
2017
Beata Maria
Beata Maria

Nasturcja to kwiat który dobrze znam. W perfumach, nawet tak z pamięci, nie byłabym w stanie wymienić żadnego zapachu z nasturcją,jednak przytoczone Paris YSL z 1983 znam i bardzo lubię. Nie wiedziałam,że tam rządzi nasturcja!
Silicarous, dzięki za tłumaczenie.

Apr
12
2017
Aleksxs
Aleksxs

Kwiatki te kojarzę (chyba, że mylę je z innymi), nieraz u mnie rosną jeśli kuna nie zje albo nie posiedzi na nich. Tylko szkoda, że nie dano jeszcze przepisu na sałatkę tą na zdjęciu, smacznie wygląda. Przepraszam, tak jestem głodna zbliża się pora drugiego dania a jest dziennie 5, więc o niczym innym nie potrafię myśleć :)
Artykuł bardzo fajny, przynajmniej znów coś więcej wiem.

Apr
12
2017
Hajduk
Hajduk

Nasturcje, to bardzo wdzięczne kwiaty.
Sadzę je na skalniakach i przy ogrodzeniu:)

Apr
12
2017
monika690
monika690

A ja lubię "plastikowy" zapach nasturcji. Nasturcje kojarzą mi się z pełnią lata :)

Apr
11
2017
kacper7991
kacper7991

Delikatny zapach? Przecież to killerowata jaśminowa woń z groszkowym galbanowym wydźwiękiem. Jest pogata w związki azotowe takie jak indol, antranilan metylu, cyjanek benzylu, nitro fenyloetan, phenylacetaldehyde oxime czy 2-aminoacetophenone. Są to niestety związki ( oprócz łatwo dostępnego indolu i antranilanu metylu) których nie używa się w perfumach ze względu na niestabilność i domniemaną toksyczność, ale my perfumiarze wiemy w jakich absolutowych źródłach ich szukać, od czego jest w końcu absolut jaśminowy, do którego wystarczy dołożyć odrobinę nut zielonych, gorzkawych, galbanowatych i mamy nasturcje ale niestety przez koszt jaśminu bardzo drogą a niestety nie ma tańszej opcji na odtworzenie jej ,,plastikowej" woni.

Apr
11
2017

Dodaj własną recenzję

Zostań członkiem naszej społeczności miłośników perfum, a będziesz mógł dodawać własne recenzje.

Advertisement

Advertisement

Nowe Perfumy

Ninfa das AguasL`Occitane en Provence
Ninfa das Aguas

Nativa Spa Águas de Lavanda e Lima da PérsiaO Boticario
Nativa Spa Águas de Lavanda e Lima da Pérsia

Nativa Spa Águas De Castanha De Kukui E TâmarasO Boticario
Nativa Spa Águas De Castanha De Kukui E Tâmaras

Make B. Modern AsiaO Boticario
Make B. Modern Asia

Glamour Love MeO Boticario
Glamour Love Me

Xuxa MeneghelJequiti
Xuxa Meneghel

Aflorá Flor de AmêndoasEudora
Aflorá Flor de Amêndoas

DivaEudora
Diva

Amor AmoraAvon
Amor Amora

Frozen MaracujáAvon
Frozen Maracujá

Frozen CitrusAvon
Frozen Citrus

Lovely ULiu Jo
Lovely U

L'Instant de Guerlain pour Homme EDTGuerlain
L'Instant de Guerlain pour Homme EDT

Caramelos Artesanos en BarcelonaZara
Caramelos Artesanos en Barcelona

The No. 2 For Osswald NYCM. Micallef
The No. 2 For Osswald NYC

ButterflyEuphorium Brooklyn
Butterfly

Hot MilkHilde Soliani
Hot Milk

Il Tempo Delle...Hilde Soliani
Il Tempo Delle...

Sweet HomeHilde Soliani
Sweet Home

VerginitaHilde Soliani
Verginita

EvvivaHilde Soliani
Evviva

Zara Night Pour Homme IIIZara
Zara Night Pour Homme III

Zara Night Pour Homme IZara
Zara Night Pour Homme I

Summer Collection ZaraZara
Summer Collection Zara

Laboratori Di Saponi In RomaZara
Laboratori Di Saponi In Roma

Wood Boards Studio In MelbourneZara
Wood Boards Studio In Melbourne

Fleuriste A ParisZara
Fleuriste A Paris

Tra i CiliegiL`Erbolario
Tra i Ciliegi

Sunflowers Sunlight KissElizabeth Arden
Sunflowers Sunlight Kiss

5th Avenue NYC UptownElizabeth Arden
5th Avenue NYC Uptown

Popularne marki i zapachy: