Składniki Drzewo sandałowe

Drzewo sandałowe

10/09/13 00:17:55 (5 komentarze)

przez: Dr. Chandra Shekhar Gupta

Olejek z sandałowca, posiadający słodki, drzewny zapach, jest jednym z najcenniejszych składników perfum. Pozyskuje się go z drzew gatunku Santalum. Drewno sandałowca jest żółte, ciężkie, drobnoziarniste i długo zachowujące zapach. Cenione jest za swoje właściwości aromatyczne i lecznicze, a także stanowi surowiec rzeźbiarski i wykorzystywane jest w celach kultu religijnego. Służy jako składnik kompozycji perfumowych, a szczególnie indyjskich attarów, takich jak Hina, Gulab, Kewda i Jesmine, w których naturalne olejki eteryczne destylowane z kwiatów zatopiono w olejku z drzewa sandałowego.

Nazwa zwyczajowa: drzewo sandałowe, indyjski sandałowiec, sandałowiec biały, pachnące drzewo sandałowe, chandan
Nazwa botaniczna: Santalum album
RodzinaSantalaceae (sandałowcowate)
Pochodzenie: Indie, Indonezja, Cejlon, Australia, wyspy Pacyfiku. Najwyższej jakości drzewo sandałowe pochodzi z lasów Indii, głównie ze stanów Karnataka (Mysore), Tamil Nadu, Kerala i Andhra Pradesh.
Część rośliny: drewno
Metoda ekstrakcji: para wodna
Kolor: złoto-pomarańczowy z brązowymi odcieniami
Konsystencja: średnio gęsta do lepkiej
Nuta: bazowa
Intensywność aromatu: średnia

 


HISTORIA

Udokumentowane źródła potwierdzają wykorzystywanie drzewa sandałowego już 4000 lat temu w Indiach, Egipcie, Grecji i Rzymie. Wiele świątyń i budowli wzniesiono właśnie z tego materiału. W Egipcie używano drzewa sandałowca także do balsamowania zwłok.

 
WIERZENIA

W Indiach wierzono, że termity nigdy nie atakują sandałowca i z tego powodu uznano go za symbol witalności. Drzewo sandałowe stanowiło również element religijnych i duchowych tradycji Indii.

ŚRODOWISKO NATURALNE I PRODUKCJA

Drzewo sandałowe występuje naturalnie w regionach górskich na południu Indii i Archipelagu Malajskiego. Botanicy opisują, że drzewo to występowało endemicznie w Azji Południowo-Wschodniej i zostało sprowadzone do Indii przez kupców. Ponad 90% światowej produkcji olejku sandałowego pochodzi z Indii.

 

INFORMACJE BOTANICZNE

Sandałowiec to małe, wiecznie zielone drzewo, osiągające do 18m wysokości i 2,4m w obwodzie, o smukłych, opadających gałęziach. Drzewo to osiąga pełną dojrzałość w czasie od 60 do 80 lat, kiedy to w drewnie twardzielowym w środku wąskiego pnia uzyskuje się największą zawartość olejku sandałowego. 

Drewno bielaste o białej barwie jest bezzapachowe, podczas gdy drewno twardzielowe ma żółto-brązowy kolor i jest silnie aromatyczne. Liście o wymiarach od 3,5 – 4 cm długości są eliptyczne, lancetowate, gładkie. Drzewo posiada kwiatostan szczytowy lub boczny, tworzący wierzchotkę; kwiaty obupłciowe, liczne i o brązowo-purpurowym kolorze; okwiat dzwonkowaty, o 4 pręcikach, otoczonych zaokrąglonymi liśćmi łuskowatymi. Sandałowce rosną głównie w lasach stanu Karnataka, występują również w znacznej liczbie w stanach Tamil Nadu, Kerala i Andhra Pradesh w Indiach i na wyspie Timor w Indonezji. Drzew sandałowych nie ścina się, lecz przewraca w sezonie deszczowym, kiedy korzenie są bogatsze w cenny olejek eteryczny. Najwyższej jakości olejek otrzymywany jest w indyjskim dystrykcie Mysore i stanie Tamil Nadu.

ŁĄCZENIE Z INNYMI SKŁADNIKAMI

Drzewo sandałowe dobrze łączy się z innymi olejkami eterycznymi w kompozycjach zapachowych. Lista jest długa i uwzględnia goździki (przyprawę), geranium, paczulę, jaśmin, benzoes, bergamotkę, szałwię, kolendrę, cyprys, koper włoski, kadzidło frankońskie, galbanum, mirrę, palmarozę, czarny pieprz i miętę pieprzową.

AROMAT

Sandałowiec charakteryzuje się bogatym, balsamicznym, słodkim zapachem, z delikatnie drzewnymi tonami. Olejek o barwie od jasnożółtej do jasnozłotej posiada drzewny, egzotyczny, delikatny i długo utrzymujący się zapach.

SKŁAD CHEMICZNY

M.in. seskwiterpeny, seskwiterpenole (zawiera od 80 do 90% alkoholi seskwiterpenowych, w tym alfa- oraz beta- santalole [67%]); kwas santalenowy i teresantalenowy; pterokarpina i węglowodory; aldehyd izowalerianowy; santen, santalon.

OTRZYMYWANIE I UŻYTKOWANIE

Olejek z drzewa sandałowego otrzymywany jest za pomocą destylacji parowej ze sproszkowanego drzewa moczonego w wodzie przez około 48 godzin. Destylację przeprowadza się przy ciśnieniu pary na poziomie 1,4 – 2,8 kg/cm2 w czasie 48-76 godzin. Zawartość olejku wynosi około 10% w korzeniu i 1,5-2% w wiórach, zawierających zarówno drewno twardzielowe, jak i bielaste.

ZASTOSOWANIE

Perfumy

Aromat drzewa sandałowego o właściwościach relaksacyjnych redukuje stres i wpływa na poprawę snu. Zapachowi temu przypisuje się również właściwości afrodyzjakalne. Olejek sandałowy nadaje perfumom wyraźną drzewną nutę bazy: drzewo sandałowe pachnie podobnie do innych drzew, ale posiada jasne i świeże brzmienie, dla którego trudno znaleźć inny odpowiednik. Użyty w perfumach w mniejszej ilości stanowi doskonały utrwalacz dla innych zapachów.

Aromaterapia

Drzewo sandałowe to nieodłączny element tradycyjnej medycyny, w tym chińskiej medycyny ludowej oraz indyjskiej sztuki uzdrawiania zwanej Ajurweda. Kosztowny olejek z drzewa sandałowego szeroko stosowany jest także w przemyśle kosmetycznym. Dodawany powszechnie do kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry - nie jest toksyczny i nadaje się do wszystkich typów skóry, a szczególną jego skuteczność potwierdzono dla skóry suchej, spękanej, pomarszczonej, trądzikowej i podrażnionej.

Duchowość

Drzewo sandałowe na wiele sposobów używane jest w duchowej tradycji Indii, ponieważ uznaje się je za niezwykle korzystne dla medytacji, wyciszenia i skupienia umysłu. W świątyniach lub na prywatnych ołtarzykach pali się je jako kadzidło dla przypomnienia o pachnących zaświatach. Figury rozmaitych bóstw ozdabia się sandałowcem, a następnie instaluje na ołtarzu lub w świątyni albo ustawia w domowym ołtarzyku. Kiedy drewno sandałowe było bardziej powszechne, używano tego materiału do budowy świątyń. Kroplami olejku sandałowego można nacierać czoło, skronie i wcierać je w brwi przed rytuałami i obrzędami. W ten sposób przygotowuje się umysł na rozpoczęcie podróży do wnętrza samego siebie, a także pomaga przeprowadzić medytację.

Inne zastosowania

Drzewo sandałowe cenione jest jako materiał rzeźbiarski i surowiec do produkcji pamiątek oraz innych przedmiotów rzemiosła artystycznego, wymagających precyzyjnej obróbki. W Indiach bielasta część sandałowca wykorzystywana jest w obróbce drewna, szczególnie do produkcji zabawek. Drewno pochodzi głównie z przycinek i niedorosłych drzew, które zniszczyła choroba. Trociny z drzewa twardzielowego przygotowane do destylacji są na tyle cenne, że zbiera się je i sprzedaje jako kadzidło do celów religijnych, jak również do perfumowania ubrań i nadawania zapachu meblom.

Zdjęcia: okładka albumu wykonana z drzewa sandałowego - Clinton Steeds, las sandałowców – madpai, kościół zbudowany z drzewa sandałowego - jeffk

 


Autor: Dr Chandra Shekhar Gupta (cshekhar)

 
 
 
Tłumaczenie: blueberry

 



 

 



Poprzedni Składniki Następny


VI4
VI4

Potwierdzam, Santal 33 Le Labo to mój ideał zapachu z sandałowcem w roli głównej:)

Oct
10
2013
gurlen87
gurlen87

Le Labo Santal 33...sedno tematu chyba :)

Oct
10
2013
amanda
amanda

Bardzo lubię to drzewo w perfumach nadających im pięknego ciepłego balsamicnego brzmienia ..

Oct
09
2013
KasiaS
KasiaS

Uwielbiam drzewo sandałowe,jest inne niż wszystkie drzewa,mydlane,słodkie,upajające. A jak sobie pomyślę jak pachnie w takim kościele z drzewa sandałowego... Ech.
Bardzo lubię teksty o składnikach,dzięki!

Oct
09
2013
Izabela
Izabela

Od momentu zapoznania się z sandałem według SL, bardzo doceniam ten składnik :)

Oct
09
2013

Dodaj własną recenzję

Zostań członkiem naszej społeczności miłośników perfum, a będziesz mógł dodawać własne recenzje.

Popularne marki i zapachy: